Полезна информация за домашните любимци и обяви за животни
Сайт за анализ и оценка на кучешки храни

Dog Food Analysis - един истински полезен сайт, поддържан с много любов и професионализъм. Ако успеем да бъдем поне наполовина толкова полезни, колкото е бил този сайт за нас, ще считаме че сме успяли. Но вместо представяне, нека оставим сайта да говори сам за себе си чрез превода, който направихме за Вас на секция „Често Задавани Въпроси” (FAQ). Тъй като преводът ни може да съдържа неточности и да не е актуален, молим при възможност винаги да предпочитате оригинала тук.

Кои са Dog Food Analysis?

Защо го има този сайт?

Защото продаваната храна за домашни любимци, погледнато исторически и средно статистически е невероятно ужасна. Наистина, това е реалността за индустрията за производство на храни за домашни любимци. Ние сме бомбардирани от реклами, които ни представят изображения на охранени, сочни пилета и пресни градински зеленчуци, имащи за цел да ни убедят, ча различните храни почиват на научно формулирани диети и осигуряват на нашите животинки всяко хранително преимущество и отговарят на всички потребности на домашния любимец. От друга страна много от нас се чувстват така, сякаш трябва да имат академична степен за да разберат описанията. Но реалността е доста разлина. „Научно формулирана” храна е термин без смисъл. Формулирате ли научно вашата вечеря? Считате ли, че имате нужда от това? Звучи доста нелепо, не смятате ли? Надяваме се, че по-скоро консумирате разнообразна прясна храна. Това е което трябва да консумира и вашия домашен любимец.

За съжаление не такава обаче е ситуацията с повечето храни за домашни любимци. Голяма част от тях са произведени предимно от зърнени фрагменти (остатъци от човешката хранително-вкусова промишленост), с добавено малко месо към тях и цялото това покрито с вече употребявана (и често канцерогенна) мас за да бъде вкусно за вашия любимец. В повечето случаи това са неща, които не бихме дали на любимците си ако ги видим в техния суров вид. Така че защо да ги храним с тях когато същите са трансформирани в сухи пресовани гранули? Защо в крайна сметка трябва да храним месоядните със зърно? Не бихме се опитвали да храним крава с риба, защо тогава да даваме зърно на нашите месоядни котки и кучета? Отговорът е прост – това е далеч по-евтино от това да ги храним с месо и при всички случаи е невъзможно да произведем подобна храна без зърно (нужно е за слепването й). Това обаче няма нищо общо с доброто или природо-съобразно хранене на нашите любимци. Нито при котките, нито при кучетата се е появила каквато и да е било нужда от въглехидрати в диетата им, така че въглехидратите бързо се натрупват като тлъстини.

Целта на този сайт не е да обясни какво е грешното при много от продаваните храни или да разкрие множеството скандали и неприятни практики, които се случват в тази индустрия. Ако се интересувате, можете лесно да откриете подобна информация и сами. Просто напишете в търсачката нещо като “4-D meats” (месо от четвърто измерение), “phenobarbitol in pet food” (фенобарбитал в храна за животни), “foods pets die for” (храни, за които домашните любимци умират) и “what’s really in pet food” (какво има наистина в храната за домашни любимци). Вероятно резултатът ще ви поднесе неприятна изненада.

По-скоро целта на този сайт е да направи оценка на различните готови храни на пазара, на база информацията за техните съставки предоставена от производителя. Няма храна, която по магически начин да стане по-добра от това, което я съставя и информацията от този сайт отразява нашето мнение за тези съставки и качеството на храната въз основа пригодността й за вида за който се произвежда.

Дадените рейтинги и направените коментари относно и оценяваните съставки са мнение на редакторите, които са малък екип от доброволци всеки от тях с дългосрочни интересе по отношение храненето на кучетата. Ако не сте съгласни с тяхното мнение можете свободно да го игнорирате (моля да не ни пращате е-мейли просто защото сте ядосани само затова, че продуктът, който сте избрали е бил критикуван или е получил слаба оценка – не сме ние тези, които контролират какво слагат производителите в храната.). Натиснете тук here за да видите как сме оценили храните.

Полагаме всички усилея за да се уверим, че съставките изброени към съответната храна са коректните за времето на публикацията. Все пак понякога производителите променят формулите, така че винаги проверявайте дали инфромацията дадена на този сайто кореспондира с тази, която е дадена от производителя на храната преди да разчитате на оценката, която сме направили в сайта. Ако установите несъответствия, ще се радваме ако ни информирате. Можете да направите това изпращайки e-mail чрез линка даден на страница contact.

Не откривате Вашата храна? Ако сме пропуснали продукт, за който бихте искали нашето мнение можете винаги да поискате да добавим рецензия. Отново, можете да направите това, изпращайки e-mail чрез линка даден на страница contact. Моля уверете се, че сте ни изпратили и online адресът съдържащ повече информацията каоято да ни позволи да оценим съответния продукт – най-вече списъка със съставки (не можем да оценим продукт без да знаем какво се съдържа в храната).

DogFoodAnalysis е част от BoxerWorld.com, един от най-големите и най-стари форуми за стопани на кучета в Internet. С многохилядни въпроси и здравни запитвания във форумите за хранение в BoxerWorld в продължение на последното десетилетие, много от които отнасящи се до „дешифрирането” на съставките в храните за домашни любимци и рекламите – как да отличим доброто от лошото – осъзнахме нуждата от специално посветен на тази тема сайт, който да помогне на нашите членове да изберат качествена храна за техните любимци. Искате ли да се присъедините към нас? Натиснете върху линка за връзка с форума в горната част. Добре дошли са стопани на всякакви породи кучета (има мното членове, които нямат боксери).

Връзки между DFA и производители на храна за домашни любимци?

Не, Dogfoodanalysis няма връзка с никакви проиводители на храни за домашни любимци.

Еднакви ли са всички храни изброени в една и съща категория?

Не. Не-идентичните храни не са еднакви. Храните в този сайт са оценени въз основа горните критерии, като на тази база им е присъдена обща оценка. Някои от тези храни могат да бъдат близо до храни с по-висока или по-ниска оценка спрямо дадената им в момента, като разликата им с тях може да се дължи само на една съставка.

Коя е най-добрата храна за моето куче?

Няма най-добра храна за всяко куче. Колкото и добро да бъде качеството на съставките й, храна, която да е подходяща за всяко отделно куче не съществува. Този сайт дава на потребителите информацията за съдържанието на кучешките храни и споделя мнението на нашите редактори за качеството на храните въз основа тяхната пригодност за съответния животински вид. Няма гаранция, че дадена храна, колкото и високо да е оценена, ще пасне на конкретно куче (така както и че в случай че храна от дадена категория е подходяща за едно куче, не означава че друга храна в същата категория също ще му пасне). Изборът на най-добрата храна за дадено куче винаги налага известна доза експериментиране.

Сменяне на храната

Сменяйте храната на вашето куче

След като сте избрали качествена храна за вашето куче, то това е всичко от което се нуждаете за правилното му хранене. Всъщност, не е точно така. Трябва от време на време да сменяте храната на вашето куче. За това има много добри причини:

_ Кучетата (по-точно всички бозайници) са създадени да консумират богат асортимент от различни храни за да си набавят нужните витамини и минерали от всяка. Те не са създадени да ядат само пилешко или агнешко или каквато и да е друга еднообразна храна цял живот. Периодичната смяна на храните, най-вече съдържанието на тези храни, осигурява на животните разнообразието от което телата им се нуждаят.

_ Не съществува кучешка храна, която съдържа „всичко необходимо”. Запомнете, изпитанията през които преминава една храна продължават само шест месеца (освен това не всички храни биват изпитвани). С периодичната смяна на храните избягвате недостиг свързан с диетата, както и излишно натрупване на вещества с течение на времето.

_ Разнообразието е подправката на живота. Кой иска да яде една и съща храна постоянно? Вие можете ли? Месеци или години? Като разнообразявате храната на кучето си, то няма да се отекчи или отврати от нея. Така няма да разглезите кучето си - ние говорим за периодична смяна на храната, а не да му давате нещо различно или да го изкушавате добавяйки лакомства всеки път когато не си хареса вечерята.
И най-важното от всичко:

_ По този начин избягвате развитието на алергии. В някои редки случаи вие (или вашето куче) може да бъдете временно или силно алергични към нещо. Това е така само при малък брой есктремни случаи – болшинството алергии са нещо, което се създава с времето при постоянно излагане на алергена. Например, най-сигурният начин да развиете алергия към пилешкото е да го консумирате ежедневно в продължение на дълъг период. Не е случайно, че по-популярните алергени са неща, които са използвани в кучешките храни за много години. Съветът (модерния) даван от диетолозите е, че храненето с разнообразна храна още от ранна възраст е най-важния способ за избягване развитието на алергии (същото се касае и за хората).

Разпространени признаци на алергии са кожните сърбежи, зачервени и сърбящи лапи, гризането на лапите, гъбичните инфекции, ушни инфекции и кожни инфекции, които може да са податливи на лечение с антибиотици но се въозбновяват веднага след като се преустанови приема на антибиотиците.

Всичко това е аргумент в полза на периодичната смяна на храната. Смяна, но смяна към храна с различни съставки. Има много малко ползва в това например да смените храна съдържаща пилешко и ориз на една фирма с храна на друга фирма със същите съставки. Ако сте хранили кучето си с храна на която пилешкото е основната съставка би било много по-добре да смените с храна базирана на агнешко или на пуешко или на раба, на телешко и т.н. при което другата основна съставка е също добре да бъде различна.

Трябва ли да сменям марката всеки път когато сменям храната?

Не, не е необходимо. Можете само да прегледате съставките на друга формула на същия производител/марка? Кое е различното? Ако това е само основната месна съставка, то по-добре да смените с друга марка. Ако много от съставките освен месната се различават, то не е необходимо да сменяте марката освен ако не искате. Целта е да се уверите, че кучето ви получава разнообразна храна в своята диета, а не въпрос на лоялност към марката.

Колко често трябва да сменям храните?

Минимум на всеки три месеца. Ако желаете можете да ги редувате или сменяте и по-често. Ако кучето ви не страда от хранителни разтройства, когато сменяте храната му, то можете да сменяте храната всеки път, когато си изяде чувалчето.

Какъв брой различни храни ми трябват? Мога ли да използвам една храна отново?

Най-малко три или четири различни храни (с различен основен източник на месо и различни основни съставки). Колкото повече, толкова по-добре. Разбира се можете да използвате една добра храна отново, особено ако кучето се чувства добре с нея. Можете например да дадете едно чувалче от храна А, след което да смените на храна B, после да се върнете към храна А и тогава да преминете на храна C и т.н. По този начин отговаряте на критериите за избягване на постоянно или продължително излагане на определен набор съставки.

Може ли да смесваме храни в едно?

Смесването на храните може със сигурност да помогне да осигурите дългосрочна хранителна ефективност. Но по този начин не правите нищо за разнообразното хранене (нещо различно за ядене!) на вашето куче и не отговаря на критериите за избягване на продължителния прием на определен набор съставки. Така че тази практика не допринася с нищо за избегване развитието на хранителни алергии – просто кучето ви е изложено на по-голям брой неща постоянно. Това на свой ред означава, че ще е по-трудно да установите причинителя ако се развие хранителна алергия. Ако решите можете да смесвате храните, но ги сменяйте по същия начин както би следвало да процедирате ако ползвате една храна.

Трябва ли да сменям храната постепенно?

Обикновено постепенната смяна на храна е мъдро решение. Не всяко куче е чувствително на смени в храната и много не биха имали проблеми със смяна от раз. Много кучета обаче не биха понесли рязка промяна и раздразнения стомах и леките разтройства са част от неприятностите, които бихте навлекли на кучето си и на вас. Така че е по-добре да правите промените постепенно, освен ако не сте уверени, че кучето ви има железен стомах, който няма да реагира на подобна промяна.

Най-простият начин да смените храните е да смесвате старата с новата храна в продължение на около седмица. Можете да започнете с микс от 25% нова храна и 75% стара. Давайте микса на кучето два-три дни и ако не забележите раздразнения на стомаха или омекване на изпражненията смесвайте в пропорция 50/50. Давайте отново няколко дни и увеличете на 75/25 в полза на новата храна, докато на края достигнете до 100% от новата храна. Ако на даден етап коремчето му се раздразни или изпражненията омекнат, задръжте на текущата пропорция докато проблемите не отзвучат. Ако няма проблеми преминаването от едната храна към другата става в рамките на седмица до десет дни.

Няма ли смяната на храните да направи кучето ми капризно?

Не, няма. По-вероятно е да постигнете обратния ефект, задържайки интереса на кучето към храната, която му давате. Вие например колко дълго бихте запазили интереса си към една и съща храна? Смяната на храната веднъж в месеца или на всеки три-четири месеца няма да направи кучето ви капризно. Това, което би направило кучето ви претенциозно е да му давате всеки път нещо различно, когато не си харесва храната. Точно като малките деца, кучето се учи много бързо, че отказът му от храна кара „мама” да донесе нещо по-вкусно. Вместо това поднасяйте храната на кучето в определено време на деня и я прибирайте ако не се изяде в рамките на 20 минути. Не му предлагайте нищо друго (не му угаждайте) докато не дойте време за следващото му хранене.

Има ли и други ползи от смяната на храната?

ДА! Периодичната смяна на храните означава, че сте се запознали с това което се предлага на пазара. Кучешките храни не са статична наука и е много приятно да разбереш, че се правят постоянни подобрения. Храни, които довчера са били едни от най-добрите днес биват превъзхождани от други (това е добре, тъй като кучешката храна никога не е била висококачествен продукт).

Всички познаваме хора, които се кълнат, че марка “x” е най-добрата и я дават на кучето си от 15 години, без обаче да са запознати с подобренията появили се на пазара междувременно. Не отричаме, че това може да е било така преди 15 години, но сега марка “x” може да е сред най-некачествените (като за съжаление това не винаги се отразява чрез по-ниска цена).

Напълно осъзнаваме, че храните, които препоръчваме тук сега ще бъдат надминати или подобрени идните години. Това е добра новина за вас и вашето куче. Не попадайте в капана да мислите, че това което е най-доброто сега ще бъде най-доброто винаги. Няма да бъде (или най-малкото, искрено се надяваме да не е така).

Не мога да открия моята храна сред изброените.

Ако ослед като прегледате азбучния показател, не можете да откриете храната от която се интересувате опитайте чрез търсачката на сайта. Възможно е храната да е спомената в малко по-различен формат от очаквания. Така ако названието на храната съдържа пунктуация, опитайте със и без пунктуация в търсачката (например, Life's Abundance и Lifes Abundance). Ако пак не можете да откриете продукта, то той може да не е споменат на сайта. Тогава можете да пратите искане за ревю на тази храна в случай, че можете да осигурите достатъчно адекватна информация за рецензиране на продукта.

Как да изисискам да се направи рецензия?

Натиснете тук, за да се свържете с нас. Уверете се, че сте написали правилно името на продукта и сте изпратили линк към официалния сайт, където може да бъде открита информация за продукта (списъка със съставки и разбивка по макронутриенти – протеини, въглехидрати и мазнини). Ако тази информация не може да бъде намерна онлайн, пак можем да направим рецензия в случай, че изпратите снимки на продукта показващи ясно списъка със съставки и данни за хранителните вещества.

Защо при храните с рейтинг 6* има предупреждение относно храненето на кученца?

Повечето храните попадащи в категория 6* са с високо ниво на протеини. Предупреждението към тези храни е във връзка с факта, че някои ветеринарни проучвания предполагат, че даването на сухи храни с високо съдържание на протеини на малки кученца може да доведе до развитие или усилване на мускуло-скелетни разтройства (във връзка с излишък на калций и калории). Също така има и ветеринарни проучвания, които предполагат, че високото ниво на протеин не е фактор за тези разстройства (и ние отбелязваме, че не се наблюдават проблеми при кученца хранени със сурови диети богати на протеин). Докато този въпрос не се реши в полза на едните или другите, ние ще продължим да отбелязваме, че такава възможност съществува. Респективно ще ви бъдем благодарни за всякаква научна информация по темата.

Как оценяваме храните?

Изборът на добра суха храна за домашни любимци не е толкова лесен. Ако някога сте чели списъка със съставки върху животинска храна, вероятно сте забелязали липсата на един извънредно важен детайл: какво количество от всяка съставка присъства в храната. Това действително е изключително важно. Както вече сме отбелязали повечето сухи храни са базирани на зърнени култури или други растителни съставки. Но животните, които храним с тях са хищници и съответно в диетата им трябва да присъства предимно месо...

Измежду съставките ще видите сурови мазнини и суров протеин, но сама по себе си тази информация не ни казва много. Зърното също съдържа протеин, но това е много по-малко разпространен протеин в природата на хищника, чиято храносмилателна система не разполага с ензимите нужни за подходящото разграждане на растителна храна. Протеините на месна основа са с много по-високо качество и много по-подходящи за диетата на хищника от какъвто и да е било растителен протеин. Каква е ползата от протеина ако той не може да се усвои правилно?

За щастие е възможно да се приложи научен подход за да се направи предположение по отношение качеството на храната за домашни любимци. До момента до който доброволно или по силата на принуда производителите не започнат да посочват процента на съставките, образованото предположение или преценка на база познанията с които разполагаме е единственото, което можем да направим. Но и това е много по-добре, отколкото да разчитаме на рекламните заблуди.

Какво търсим в храните за домашни любимци:

Месо, месо и повече месни продукти. Котките и кучетата са месоядни и тяхната диета трябва да почива основно на месото. Не може да се каже че се е появила потребност от добавяне на въглехидрати в храната им. Зърнените продукти са там, просто защото са по-евтини от месото, както и са необходими като „спойка”, която да държи съставките заедно, оформяйки гранулите на сухата храна. С други думи те са в храната не защото са подходящата храна за месоядно животно.

Месото и мазнините трябва да са идентифицирани по животинския вид от който произлизат. Не са ли идентифицирани, не може да бъде идентифицирано и тяхното качество. Препоръчваме да избягвате храни, които съдържат неидентифицирани „месни”, „животински” или „птичи” продукти.

Когато са използвани зърнени продукти, ние търсим цели зърна с добро качество. Избягвайте храни, които изобилстват на зърнени фрагменти (приемете ги за плява) – те се използват единствено за пълнеж.

Ценят се цели плодове и зеленчуци, особено когато заместват зърното в храната.

Ценни са също органичните съставки, като обаче имате предвид по-горната забелжка за необходимите високи пропорции на местото. Органичното зърно е добре, когато изобщо се налага да се ползва зърно, но то не е заместител на месното съдържание.

Какво избягваме:

Храни съдържащи суб-продукти в различна форма, най-вече такива с неясен произход („животниски”, „птичи” и т.н.).

Изкуствени оцветители, овкусители, подсладители или консерванти – особено тези, които се считат за карценгенни или са забранени за ползване в човешката храна. В кучешката храна, принципно това са BHT, BHA, Ethoxyquin, Propyl Gallate. ЗАБЕЛЕЖКА: Някои съставки, особено рибни продуки, могат да съдържат изуствени консерванти, които не са упоменати в списъска със съставки. Това е така, защото съгласно регламентите ако нещо не е добавено от производителя, то не е необходимо то да се посочва. Поради тази причина в подобни случаи ние търсим уверения от производителя, че използваната в храната океанска риба НЕ съдържа изкуствени консерванти.

Месо и мазнини, чиито животниски произход не е указан. Те буквално могат да бъдат от всичко и почти сигурно са с много ниско качество.

Практики и съставки за които внимаваме:

Делене

Деленото върху етикетите на кучешките храни е честа практика с която си заслужава да сме запознати. Съставките в храната за кучета са изброени според тяхното тегло, така че най-тежките, които формират най-голямата част от храната, са споменати първи.

Деленето е практика при която производителя изрежда различните компоненти на една и съща съставка като отделни позиции. Например, пилешко и пилешко брашно са все пилешки продукти. Кафяв ориз, бял ориз, ориз, оризови трици, оризов глутен и оризово тесто също са части от една и съща съставка – ориза. Да, има разлика в хранителните аспекти на различните форми на ориза – кафявият ориз е по-хранителен от белият ориз и фрагменти от зърното са са далеч по-ниско качество и по-малко хранителни от целите зърна. Но важната част в деленето е определянето на количеството.

Причината за „деленето” е да се направи списъка със съставки по-привлекателен. Например, когато има голямо количество ориз в храната, производителят може да избере да изброи отделните компоненти поотделно. По този начин, въпреки, че общото количество на оризът може да достигне да кажем 55% от храната, а месото само 25%, производителят има право да посочи месото като първа съставка, а трите или четирите оризови продукта, всеки от които по отделно тежи по-малко от месото, да се изброят след него. В комбинация обаче оризът е повече от два пъти по-тежък от пилешкото съдържание.

Производителите не разкриват точното количество на съставките в описанието. Така, че можете да направите своята преценка единствено по останалата иформация. Оттук, виждайки отделните компоненти на ориза (или друга съставка) разполагате с полезна информация за да прецените количеството на използваната съставка в храната. Винаги когато правите оценка се опитвайте мислено да сумирате разделените компоненти на една и съща съставка.

Деленето може да служи и за повишаване нивото на увереност в количеството на отделна използвана съставка. Когато виждате две форми на една и съща месна съставка, да кажем пиле, в началото на списъка със съставки, то това може да ви помогне да достигнете до разумното заключение, че наистина в храната присъства значително количество пилешко.

Съставката “пиле” означава прясно пиле включващо съответно водно съдържание. При самото производство на сухата храна водата бива отстранена. Така е много вероятно реалното количество на тази съставка (без водата) да я класира много по-надолу, отколкото е листвана. Но ако това е първата съставка, а след нея е спомената „пилешко брашно”, то благодарение на практиката на деленето можеж да разберем, че количеството на пилешкото брашно е достатъчно за да компенсира загубата на месо от дехидратацията, така че пропорцията на месото да е достатъчно висока. По този начин увеличаваме увереността, че първата спомената съставка – форма на пилешко месо (месен продукт) е наистина с най-голяма тежест.

Въпреки това бъдете внимателни ;) Заключението по-горе може да се окаже погрешно ако след споменатите съставки следват разделени няколко форми на една и съща зърнена съставка или дълъг списък от зърнени култури.

Някои примери:

Пример 1:
Пилешко, пилешко брашно, пуйка, брашно от пуйка, кафяв ориз, пилешки тлъстини...

Тази формула изглежда отлична. В началото на списъка имаме “четири” месни съставки и само една зърнена. След като отчетем фактора на дехидратация (при около 80% водно съдържание) на „пилето” и „пуйката”, което ще ги отведе на значително по-задни позиции, „реалният” списък би изглеждал по следния начин: пилешко брашно, „брашно от пуйка”, кафяв ориз, пилешки тлъстини, пиле (без вода), пуйка (без вода).

Как изглежда формулата сега? Всъщност, все още много добре. Първите две съставки са все още месни продукти и освен тях има още два месни продукта в храната. Има само една зърнена съставка преди тлъстините. В този случай бихме могли да се доверим, че в храната присъства доволно количество месо.

Пример 2:
Пилешко брашно, кафяв ориз, бял ориз, оризови тръци, брашно от оризов глутен, ечемик, пилешки тлъстини...

На пръв поглед и тази формула изглежда добра. Първата съставка е месен продукт – под формата на брашно, така че няма да ползваме коефициент на дехидратация. Действително ли обаче това е първата съставка? На практика не можем да сме сигурни, че това е така. Като съберем всички фрагменти на ориза заедно, то оризът може значително да превиши по количество пилешкото брашно. Най-вероятно това действително е така и то в пропорция значима в ползва на ориза. Освен това забележете, че има и друга зърнена култура след оризовите фрагменни. Накратко, в този случай не е възможно да сме сигурни, че храната съдържа адекватно количество месо.

Въпреки, че не би било пример за деление, винаги обръщайте внимание на храните съдържащи множество различни зърнени продукти и мислено сумирайте всички от тях сравнявайки ги с изброените месни продукти.

Например:
Пилешко брашно, кафяв ориз, ечемик, белен овес, смляна царевица, пилешки тлъстини, житно брашно, брашно от царевичен глутен, рибно брашно, просо…

Тук няма делене, така че можем да разглеждаме този списък като реален. Но трябва да внимаваме за общото месно съдържание спрямо това на зърното. Първата съставка може да е месна, но в конкретния случай е последвана от четири различни зърнени кулутури преди тлъстините и още три след тях. Има само още един месен продукт (брашно), но той е 9-ти в списъка. Най-вероятно общото тегло на зърнените продукти превишава общото тегло на месните продукти в значителна степен. Това е храна твърде богата на зърно.

Производителите няма да ни кажат точните пропроции на съставките в техните продукти, така че наистина трябва да се справяме сами на база информацията с която разполагаме. И когато става въпрос за кучешка храна е по-добре да бъдем скептични, отколкото сляпо да се доверим.

Какво НЕ прави DFA:

Рейтингите и ревютата в този сайт са направени единствено въз основа съставките, които производителят е посочил че присъстват в храните и друга информация дадена от него. Ние не правим оценка по отношение етиката на производителите, рекламация на храна, тестове върху животни, фенобарбитални скандали или други практики, оставяйки тази тема на всеки клиент. Ако желаете да включите подобни съображения при решението ви за покупка на даден вид храна, ние ви препоръчваме да направите по-обстойно проучване преди покупката.