Полезна информация за домашните любимци и обяви за животни
Правилно ли се грижим за костенурките си?

Костенурките са едни от най-древните животни, съвременници на динозаврите. Преживели милиони години без да се променят особено, тези животни трудно могат да бъдат сбъркани, защото разполагат с една характерна особеност – тялото им е покрито с черупка, която е надеждно средство за пасивна защита. Черупката (панцир), се състои от две части — горна (карапакс) и долна (пластрон), съединени странично чрез мост. Има изцяло сухоземни видове костенурки, обитаващи дори пустинни области, както и водни представители, срещащи се в солени води (морски костенурки) и в сладки води (сладководни костенурки). Размерите варират от 10 cm до 200 cm, съответно с тегло от няколко десетки грама до 600 килограма. Най-голяма е морската костенурка, чиято черупка достига на дължина до 2 метра и тежи повече от 600 кг. Сред сладководните костенурки безспорен гигант е каймановата костенурка (Macroclemys Temminki), която има дължина 1,5 метра и маса около 60 кг, докато рядката паякообразна костенурка едва достига 10 см дължина и маса под 100 грама.

Костенурките са едни от най-дълголетните животни. Известни са случаи за костенурки, доживяли до 150 години. Всички водни костенурки са хищници, те се хранят с различни мекотели, ракообразни, риби, жаби и други. Зелето за сухоземните костенурки не се препоръчва като основна храна, защото нарушава усвояването  на калций в организма, предизвиква дефицит на йод и като последици от това се стига до омекване на черупката, рахит, подагра и т.н Младите костенурки се хранят всеки ден, а възрастните 3-5 пъти седмично. Хубаво е, ако можете да научите вашите костенурки да ядат от пинсет – щипци. По този начин може да контролирате количеството храна дадена на животните, освен това храната ще се изяжда на момента и ще избегнете замърсяванета на водата. Идеалния хранителен режим за една костенурка се състои от 70% зеленина (детелина глухарче и т.н) и заленчуци, 25 % плодове,  а останалото калций витамини и минерални добавки.  Калций, витамини и минерални добавки са задължителни. На нашия пазар могат да се открият добри калциеви добавки за рептили, които съдържат витамин Д3 нужен за правилното  усвояване на калция. (По желание в терариума може да поставите кост от сепия блокче за гризачи, (има такива с добавка и цвят на моркови)...

Не трябва де се дават : счукани черупки от яйца защото има опасност костенурката Ви да заболее от салмонелоза, калций предназначен за хора, за птици защото те не се усвояват от влечугите. Обезателно в храната трябва да присъства суха зеленина!  Месото е най-лошият вид храна от всички достъпни видове. Рахит и хиповитаминоза А се развиват в почти всички случаи, когато костенурките се изхранват единствено с месо. Месото може да се добавя към гранулираните храни за костенурки, тъй като не всички от тях съдържат необходимото количество белтъчини. За съжаление костенурки, привикнали към сурово говеждо месо, трудно приемат други видове храни.  Живата храна (земни червеи, малки пеперуди) е много подходяща за изхранване на млади животни. След продължително гладуване, свързано със заболяване или зимуване, костенурките обикновено започват да се хранят с жива храна.  Месо от калмари, скариди, суров черен дроб, е полезно като добавка. То не трябва да бъде основна храна. Ако се хранят костенурките веднъж седмично с черен дроб, то се избягва необходимостта от добавка на витамини към храната. Изкуствените  храни съществуват в най-различни разновидности. Те не винаги отговарят на реалните потребности на вида. В някои случаи вкусът им не се нрави, а в други храните се оказват недобре балансирани по отношение на белтъчини, калций, витамини. В повечето случаи това са модифицирани храни за риба.

За сладководните костенурки може самостоятелно да се приготви хранителна смес на основата на хранителен желатин или агар-агар. Това позволява да се разнообрази храната и лесно да се добавят към нея витамини и минерални компоненти. В състава на сместа могат да се включат: морков-70г., зеле-50г., ябълки-50г., рибно филе-145г., филе от калмари-100г., сурово яйце-2бр., мляко-150мл., Тетравит-20 капки, калциев глицерофосфат-10 таблетки, желатин-30г. и вода-150мл. Първоначално се залива желатина с топла вода и след набъбването му се разтваря напълно на водна баня.  Смляните с месомелачка твърди хранителни компоненти се заливат с горещия разтвор(80°С) и разбитите с мляко яйца и сместа се разбърква много добре. Витамините и натрошени таблетки глицерофосфат се добавят към сместа, когато температурата е паднала примерно до 30°С. След добавяне и на последните съставки сместа още веднъж се разбърква добре и се поставя в хладилник. Преди изхранване готовата смес се нарязва на кубчета и се затопля до стайна температура. Това количество е достатъчно за 10 хранения на една възрастна костенурка. Ако животното се разболее, към сместа се добавят лекарствени препарати.

С напредване на възрастта в храната на костенурките все по-голям дял заемат хранителните съставки от растителен произход. Ако в аквариума се посадят водорасли, то костенурките с удоволствие ще ги опасат. В качеството си на растителна храна са подходящи: листна салата, младо зеле, блатна леща, анахарис, спирогира, едогониум  и др. Млади костенурки (до 2 години) могат да се хранят ежедневно. Възрастни костенурки трябва да се хранят не по-често от 2-3 пъти седмично.

За отглеждане на водни костенурки се използуват аквариуми, оборудвани с островче от камъни, палудариум или аква-терариуми, тоест аквариум преграден на две, като едната част е суша, а другата вода. Необходимо е да се знае, че за две костенурки с дължина на черупката 20-30 см е нужна около 150 литра вода. Костенурката категорично не бива да се отглежда на пода, защото там обикновено е прашно, има течение което поражда простуда и заболявания на пръв поглед изглеждащи леки, които в последствие много трудно се лекуват. От прахта по пода те могат да заболеят и от инфекции като например дълбока микоза, лекуваща се изключително трудно. На пода в къщи костенурката не получава необходимото за нея 12 часово нагряване, както в терариума от специална нагревателна лампа като например Сан-гло и облъчване с УВ лампа като Рептигло 5.0, 8.0, 10.0, които са необходими за нормалния растеж, хранене, профилактика на заболявания на костенурката и т.н

Отглеждането на пода в жилището ни на сухоземната костенурка без тези лампи рано или късно (това зависи от състоянието в което е сте я взели!) приключва с рахит, омекнала черупка...!

Много добре ще е над водната част в аквариума да се монтира нагревателна лампа, така че въздухът над водата да бъде топъл, а освен това и костенурките ще излизат да се нагряват под нея. Необходимо е да обърнете особено внимание на чистотата на водата. Лошата хигиена води до възпаляване на очите при младите костенурки и способства за развитие на различни болести по тях. Препарати, улесняващи поддръжката на аквариум с костенурки значително ще улеснят грижите за тях. Задължително е облъчването на костенурките с ултравиолетова лампа, а през лятото по възможност изкарването им на слънце. 

Повечето костенурки достигат полова зрялост на 7-9 години. За да определите приблизителната възраст на вашата костенурка, трябва да си изберете една плочка от карпакса й и да преброите в нея годишните пръстени подобно на тези на дърветата. При младите костенурки това става много лесно. Мъжките се различават от женските по по-вдлъбнатия си пластрон и по-дългата си опашка.

У нас са много разпространени червенобузите костенурки. Червенобузата костенурка е блатно животно, което обитава южните части на Северна и Южна Америка. Но от години е станала декоративно животно, живеещо в домашни условия. Храни се разнообразно - месо, плодове и зеленчуци, насекоми, малки рибки и/или обезкостено месо от риба и разбира се храна за костенурки, която се купува от зоо-магазин. Хорските приказки, че червенобузите костенурки са застрашен вид, са неверни. Точно обратното. В Софийския зоопарк водните басейни гъмжат от червенобузи костенурки, които могат да застрашат живота на плаващите птици в парка, понеже са месоядни земноводни. Затова строго забранено е да се пускат този вид костенурки на свобода. Те трябва да се отглежда в терариум, чиято големина трябва да бъде съобразена с големината на самата костенурка. Червеноузата костенурка е водна, но диша с бели дробове, т.е. трябва да поема въздух през ноздрите. На нея също е нужно пространство над водната повърхност, където да може да се "пече", било то на слънце или на лампа, прикрепена към терариума или намираща се над сухата повърхност. Водата трябва да е между 24-30`С, като под лампата, температурата трябва да е над 30`С.

Правилното хранене е главният залог за успешното отглеждане на сладководни костенурки. Болшинството храни, които обичайно се предлагат на червенобузите костенурки (месо, малки пеперуди, калмари), са адекватни единствено по отношение на белтъчно съдържание. Някои фабрично приготвени гранулирани храни са балансирани по отношение на белтъчини, мазнини, витамини. Практически всички храни, обаче, не съдържат необходимото количество калций. Тези проблеми могат да бъдат решени по два начина.  Първият начин е да се научат костенурките да получават храната на брега, започвайки първоначално на границата на водата при наклонен бряг. В последствие се поставя храната в малък съд с неголямо количество вода. Могат да бъдат хранени и извън аквариума (например като се поставят в съд с малко мека вода). В тези случаи храната може да бъде посипвана с праховидни форми на калциеви соли и витаминни добавки. Вторият начин е да се хранят костенурките основно с дребна, нетлъста риба, заедно с костите; винаги да се изхранват и малки аквариумни охлювчета (Ampularia spp.) или наземните (Helix aspera). Малките аквариумни рибки от типа на гупите костенурките могат да поглъщат цели. Могат да бъдат хранени и с късчета размразена морска риба (по-добре от семейство костурови, отколкото сельодови или скумриеви). Ако рибата е доста едра, то може да се обрежат ребрените кости и след това да се направят "порционни" хапки заедно в прешленни кости. Ако рибата е много тлъста (цаца, херинга), най-добре е да се подържи в гореща вода (80°С) в продължение на 1-2 минути.

Задължително се съобразявайте с размера на терариума. С порастването на костенурките и терариумът им трябва да е с подходящи размери. Терариумът за костенурките сам по себе си представлява ниска и широка кутия изработена от стъкло; дърво или пластмаса с вентилационни отвори.  В него задължително трябва да има два вида лампи: една за отопление ( с нажежаема спирала) и лампа за сухоземни костенурки с УВ спектър, грунд, къщичка и ваничка за вода ( плитка). Термометърът и влагометърът са полезни “екстри” които в зависимост от вашите възможности има доста видове на пазара. Температурата под включените лампи трябва да бъде около 28 - 30°С , а в противоположния край на терариума ( прохладният му ъгъл) около 24 - 26°С. Лампите трябва да са разположени на височина на по-малка от 40 см от костенурката. Лампите трябва да светят по 10-12 часа в денонощието! Нощната температура не трябва да пада под 18 градуса! Терариумът трябва  да е разположен не по ниско от 60 см от пода!

На костенурката Ви е необходимо убежище ( къщурка) в прохладния ъгъл на терариума, където могат да се скрият на тъмно и да спят. За такава къщичка може да използвате част от керамичен съд, да се направи от  дърво или шперплат. Къщичката трябва да не е много по- голяма от вашата костенурка , но достатъчно широка , че тя да се вижи и изтяга вътре в нея. Къщичката трябва да се закрепи добре или да се постави тежест върху нея, за да не може костенурката да я мести и обръща.

Вентилационите отвори трябва да са разположени отгоре или отдвете страни на терариума.  За затопляне на терариума за костенурката не използвайте термокабели и термокилимчета, а нагревателна лампа разположена отгоре максимум до 60 Вт.

Освен всичко изброено е важно да обърнете внимание и на осветлението. Обезателно трябва да има 2 лампи- лампа за отопление и УВ лампа.  Лампата за отопление ( подходяща лампа с рефлектор която прави концентрирана светлина)  за поддържане на необходимата температура.  Лампата за отопление  трябва да е разположена в единия ъгъл на терариума (не повече 1/2 или 1/3 терариума), за да може костенурката сама да избере необходимата й температура. Под лампата може да сложите керамична плочка, която дълго съхранява топлината. Мощността на лампата може да определите примерно 1 Вт на 1литър обем на терариума.  При това  температурата под лампата ще зависи от това, колко ниско над настилката  е разположена  и до това колко е добър нейния рефлектор.

УВ лампите - пурите и спираловидните луминисцентни лампи с подходящи параметри са важни за набавяне на витамин D. Прозоречното стъкло и поликарбоната непропускат УВ лъчите, затова лампата трябва да е разположена над костенурката- безопасно над вентилационната решетка  или на безопасна  височина вътре в терариума. Подмяната им е необходимо да се прави веднъж годишно даже тя да не е изгоряла. Този тип лампи се използват за профилактика на някой заболявания при костенурките. Тези лампи трябва да се разположени на разстояние около 40 см от костенурката и да работят по 10-12 часа в денонощието.

За да се чувства комфортно вашата костенурка е желателно да спазвате следните правила:

1/ Съдът за вода трябва да бъде по размер малко по голям от костенуркта за да може тя да влезе цялата. Нивото на водата трябва да е ½ от височината на черупката.

2/ Дълбочината на съда да позволява костенурката леко да може илезе от него сама. Хубаво е този съд да е разположен близо до лампата за да бъде водата топла.

3/ Съдът за храна трябва бъде плитък и да не е разположен под лампата.

4/ За средноазиатската костенурка, хранеща се с много сочна храна, може да не слагате съд с вода, достатъчно е да  я къпете 1-2 в седмицата ( нивото на водата трябва да е до под шията), къпането да трае около 10 минути под наблюдение с топла вода около 35 – 38 градуса. Обезателно след къпането трябва да я поставите на топло за да избегнете простудяване.

5/ Настилката може да бъде: дребен чакъл, плоски камъни и други едри каменисти настилки. Камъните трябва  да са обли и да нямат остри ръбове. Задължително е да се промиват и изваряват!

Ако сте си купили сладководна костенурка Ви съветвам да не допускате следните грешки:

1. Не бива да се отглежда костенурка в аквариум без суша. Тя е в състояние да потъне и се удави, въпреки че се нарича "водна".

2. Не бива да се отглеждат костенурки без отопление.

3. Не бива да се хранят костенурки единствено със сурово месо.

4. Не трябва да се хранят костенурки само с растителна храна.

5. Когато костенурката не получава храна достатъчно богата на калций, то трябва да се добавя задължително минерална добавка.

6. Не бива да се добавят в храната мастноразтворими витамини "на око".

7. Не бива да се отглеждат костенурки в мръсна вода, особено когато се образува на повърхността ципа.

8. Ако костенурката е обрасла с водорасли, не се чисти с груби четки или да се белят роговите пластинки.

9. Зимният сън не е задължителен за костенурките.

10. Не бива да се отглеждат няколко самци в един аквариум и да се допускат нови животни без предварителна карантина.

11. Не бива да се използват за строителство на изкуствения воден басейн единствено гладки материали (стъкло, пластмаса).

12. Необходимо е съблюдаване на строга лична хигиена след контакт с костенурки и почистване на терариума.

13. Не бива да се мие аквариума в кухнята и да се използва посуда, в която се готви за хора.