Полезна информация за домашните любимци и обяви за животни
Папагалите - добри и верни приятели

Папагалите са красиви и деликатни животни, които живеят твърде дълго за да си позволим да пренебрегнем грижите за тях. Папагалите „жако“ живеят близо  50 години, като има и документирани случаи на „жако” около 80 години.

Взимайки си такъв домашен любимец, най-често си взимаме другар до живот.  В природата има стотици видове папагали. Най-популярни като домашни любимци у нас са вълнистите папагалчета , корелите  и  жако. Вече не е такава рядкост хора да отглеждат в дома си какаду, амазона, александър, сенегалски папагал, розела, а също така и от най-големите представители на папагалския род – папагалите ара. В тази статия става дума основно за папагалите – „жако“,  като представители на средните по размер папагали и „корела“,  като представители на по-малките видове. Същевременно, тъй като се разглеждат най-основни неща свързани с грижите за тези птици и техните особености, информацията важи за всички останали видове.  

Като изключително интелигентни животни, папагалите притежават своя строга индивидуалност. Твърде малко са конкретните неща, които можем да кажем за папагал и те да са валидни за всички. Може би най-често задаваният въпрос е дали всички папагали “говорят”?  Да, всички папагали имат заложби да възпроизвеждат човешка реч. Но съвсем не е вярно, че всяка птица ще проговори. При отделните видове тази способност е различно проявена. По-рядко се срещат корели, които могат да говорят. Счита се, че това е така поради спецификата на техния “глас” – твърде фалцетен, твърде високи честоти. За сметка на това, те са големи майстори на свирукането. И разбира се, имат своите превъзходни качества, които ги правят едни от най-търсените домашни любимци.  Вълнистите папагалчета също са едни от най-добрите домашни любимци. Те са ненадминати по отношение на точността, с която възпроизвеждат човешката реч обаче , независимо от това, не рядко има папагали „жако“, които не проронват и дума през живота си.

Дали един папагал ще проговори или не зависи от индивидуалните му особености както и от домашната среда, в която е отглеждан и се развива. Практически човек не е в състояние да промени индивидуалността на отделната птица, но за сметка на това изцяло от нас зависи обкръжението му и начинът му на живот. Поради това, колкото по-добре се грижим за тях, толкова по-голяма е вероятността да се окажем стопани на едни големи „бърборковци“.

 Широко разпространен е митът, че мъжките папагали по-добре говорят от женските птици. В това твърдение почти няма никаква истина. Особено за средните и големите видове папагали, при които “проговарянето” зависи в най-голяма степен от индивидуалността на птицата, независимо дали е мъжка или женска. При по-малките птички, особено при корелите, полът изглежда все пак има някакво значение за “певческите им дарби” тъй като в природата мъжките са по-вокални от женските индивиди.

Папагалите имат нужда от ежедневни контакти със стопаните си.  Някои видове изискват повече контакти с техните стопани отколкото други. Какаду, лори и жако изискват огромно внимание всеки ден.  Амазони, ара, вълнисти папагали, конюри, малките африкански видове папагали и корелите също се нуждаят (макар и в по-малка степен) от ежедневно внимание от страна на стопаните им за поддържане на душевния им тонус и за социализиране.

Гледането на папагал може да бъде скъпо удоволствие.  Първоначалните разходи включват закупуването на самата птица,голяма клетка, и първи преглед от квалифициран ветеринарен лекар.  Необходимите разходи впоследствие са за храна, голямо разнообразие от играчки, рутинни прегледи, подрязване на крила (евентуално, не задължително!!!), нокти, клюн и понякога спешна помощ от ветеринарен лекар. Бъдете много внимателни и наблюдавайте своята птица ежедневно и при малка промяна в поведението и потърсете съвет от специалист, защото за птиците е характерно да проявят симптоми на заболяване едва когато болестта е в доста напреднал стадий (освен, когато не протичат остро).  В резултат на това, започването на лечение на такъв етап често има характер на “спешна помощ” и поради това е по-скъпо.

Папагалите са относително шумни.  Те живеят в ята по много на брой, в дивата природа поддържат контакт помежду си, при липса на пряка видимост между тях, посредством звуците, които издават.  Живеейки в домашни условия, птицата ще ви приеме като член на своето ято и поради това тя ще иска да “държи връзка” с вас посредством такива звуци.  При изгрев папагалите зоват ятото за да започнат деня.  При залез, папагалите зоват ятото за да се ориентират към кацане за сън.  Това са нормални звуци за папагалите и стопаните не бива да се ядосват и да ограничават птиците в такива моменти.

Не трябва да се вбесявате от от факта,че птиците обичат да разхвърлят всичко около себе си. В природата те изпълняват една много важна функция – да “залесяват” гората. За да изпълни тази своя роля в дома, птицата взима част от храната си, а другата я хвърля на пода. В резултат на това, голяма част от деня ви ще бъде прекарана в почистване след вашия папагал.

За да бъде една птица здрава, тя не бива да се храни само със семена. 

Важо е да има прясна вода, пресни зеленчуци и плодове, пелетирани храни, ядки и семена.

За да имате здрав, жизнен и игрив домашен любимец, трябва да положите усилия за да предоставите на организма му всички онези хранителни вещества, витамини и микроелементи, от които се нуждае за да си изгради силна имунна система, която да противостои на множеството болестотворни микроорганизми в заобикалящата го среда. За целта трябва да даваме на папагалите си разнообразна и питателна храна. Полезно е средните и големите папагали да се хранят с пресни зеленчуци и плодове. Тоест, най-голям дял в храната им се полага на пресните зеленчуции плодове (около 70% от храната им). Друг важен елемент на храната им са пелетите – пресовани концентрирани храни. За съжаление, у нас все още много трудно се намират пелети за птици, докато аналогичните храни за кучета и котки са масово използвани. Предлагането на малки количества от нашата човешка храна – без тлъсти, трудносмилаеми и силно подправени храни, също е полезно за папагалите ни. Даването по малко и разнообразни ядки е необходимо за нормалното им развитие. Едва на последно място се нареждат зърнените смески и слънчогледа. За съжаление, птиците, които се гледат у нас са приучени да се хранят предимно със слънчоглед и зърнени смески. Безспорно това е най-лесно за тези, които се грижат за животните. Лесно е да им напълним купичката със слънчоглед и като го изяде папагала да го сменим с нов. Но това по никакъв начин не благоприятства доброто здраве на птиците. Слънчогледовото семе е много богато на мазнини и особено папагали, които са отглеждани предимно в клетки страдат от затлъстяване с всичките последици от това. Такива папагали твърде лесно могат да се разболеят, но дори и да не се разболеят докато са млади птици, не след дълго се превръщат в тъжни гледки в домовете ни – дремейки по цял ден и в най-добрия случай мърморейки нещо. Папагалите са изключително жизнени същества – като повечето птици. Здрав и жизнен е този папагал, който през повечето време от деня играе с играчки, движи се, упражнява мозъка и тялото си.

 

Добре е да знаете, че папагалите трябва да се къпят редовно. Повечето от тях произхождат от дъждовните гори, където са получавали “душ” независимо дали искат или не по около три пъти седмично. От изключителна важност за здравето на техните пера е да се къпят често с чиста вода. Някои от тях предпочитат да се къпят с нас под душа, други предпочитат да бъдат пръскани (с пръскачки за оросяване на цветя например), други обичат в мивката под струя вода от чешмата. Често някои от тях обичат да се къпят във ваничка с вода. Пробвайте всеки от тези методи докато разберете как предпочита да се къпе вашият папагал.

Не подценявайте факта, че папагалите обичат да рушат. В природата, папагалите прекарват 90% от деня си в търсене и консумиране на храна. Тъй като в дома ние им предлагаме храната наготово, те имат нужда да “преоткрият” времето, което нормално би било прекарано в търсене на храна. Ако не им се предлагат редовно различни играчки, те може да решат да ползват вашите мебели за тази цел. Играчките за папагали са направени с цел да бъдат разрушавани. Ако играчката не може да бъде “унищожавана” по този начин, възможно е птицата да не иска да играе с нея. Играчките трябва да бъдат периодично сменяни ,за да не се отегчи папагала с една и съща.

Пазете ръцете и очите си и внимавайте, когато децата си играят с тях, защото папагалите хапят. Понякога те дори хапят ръката, която ги храни и човека, към който са привързани. Това не е като ухапване от куче. Разбира се, понякога птиците хапят в резултат на агресия, но по-вероятно е да ухапят поради страх, объркване или гняв. Като част от ежедневното им общуване те се “хапват” помежду си от време на време и очакват определена степен на толерантност от наша страна към това тяхно естествено поведение. Хапането представлява начин на комуникиране, който кара много хора да се чувстват наранени и пренебрегвани от техния любимец. Хапането е начин да кажат: “Това не ми харесва”, при това много ефективен начин! Ние хората често не сме така директни и убедителни и имаме склонност да проявяваме злопаметност, когато някой друг или някоя птица е по-директна от нас.

Трябва да се има предвид, че папагалът е птица, която притежава и интелигентност и индивидуалност, която я прави често непредвидима. Специалисти твърдят, че един папагал „жако“,  достига до интелектуално ниво на пет годишно  дете. Възможно е да си купите папагал, който въпреки  всичко никога да не проговори.  И все пак се смята, че от огромно значение за предразполагане на папагала е средата, в която се отглежда и дали е обичан и обгрижван добре от собственика. С една дума – въпрос на доверие и създаване на специална връзка между човека и папагала. Ако желаете да си вземете „бърборко”, добре ще е да се спрете на  Африканският сив папагал – „жако“ се смята за един от най-приказливите папагали, но вероятно това не се дължи на анатомични особености и гласови способности, а на  по-лесна приспособимост на птицата към всякаква обстановка и по-голяма доверчивост и способност за сприятеляване. Ако имате нужда от повече уединение и по- малко шум е добра да се спрете на папагали- корели, които обаче проявяват изключителни певчески наклонности, особено мъжките индивиди.

Освен добра храна, папагалът има нужда от сигурност и спокойствие. Има неща в дома ни, с които сме свикнали в ежедневието си, но те са в състояние направо да убият нашия папагал. Мобилният телефон може да е опасен за папагала, особено в началото. Той може направо да го убие ако не внимаваме. След като свикне постепенно с него, папагалът дори отговаря с „Ало“ като го чуе. Има случаи, в които даже папагала започва да имитира звъна му. Пускането на папагала от клетката също е свързано с много опасности, ако предварително не сте обезопасили стаята и особено кухнята, където го дебнат изключително много беди. Папагалите обичат да гризат най-различни неща и освен, че може да стане жертва на електрически кабели, Вашият папагал е възможно  да кълве от отровни растения или да се нарани сериозно на остри предмети. Някои  домашни растения като филадендрона са силно токсични за птицата.

За да отглеждате в безопасност домашния си любимец е важно да спазвате следните правила: да няма съдове пълни с вода или храна, защото в тях може да се удави или да яде от храна, която е опасна за него. Някои подправки или съставки от храната, която приема човека са много опасни за папагала. Шоколада, кофеина, млечните продукти, кромид  лук  или чесън, алкохола и авокадото са продукти, от които задължително трябва да пазите птицата. Важно е още:      

1/ Да няма опасни остри предмети в помещението

2/ Да няма дупки или тесни места, в които папагалът може да се пъхне

3/ Да няма достъпни електрически кабели и нагрети уреди.

4/ Препаратите за почистване също са много опасни за папагала и трябва да бъдат прибрани, а използването на силни препарати за почистване не се препоръчва когато гледате папагал у дома.

5/ Не бива да оставяте неизхвърлен боклук, който да бъде достъпен за птицата.

6/ Цигареният дим също е много вреден и опасен за папагала и затова не е желателно да се пуши в помещението, където е той. Добре е и редовно да се проветрява докато папагала е в клетката, а използването на ароматизатори е изключено.

От начина, по който отглеждаме своя любимец и средата, в която живее, зависи до голяма степен и колко дълго ще живее. Обикновено малките папагали живеят около 15 години, за което време те научават много неща и успяват да ни разнообразят с много положителни емоции. Така че, ако искате да си вземете папагал вкъщи, не забравяйте, че той също има нужда от известни грижи и проява на отговорност. Същевременно  Вие ще се радвате на много интересни и незабравими мигове от контакта си с него.